Liese Willockx - 19 februari 2020

Stappenplan om je stellingkast te stylen

Ben je ook een verzamelaar van mooie objecten en decoratie? 

Dan is een open kast zoals de Fjälkinge kast van Ikea ideaal om deze tentoon te stellen. Maar plaats niet alles wild weg in deze kast, want dan wordt het snel een stortplaats ;)


1. Begin met een lege kast of planken. Leg al je items op tafel om te zien waar je mee wilt werken.


2. Kies voor een duidelijk kleurenpalet dat ook aansluit bij de rest van je interieur. Beslis wat je met elkaar wilt combineren en sorteer op kleur zodat je een rustiger kleurenpalet krijgt. Je kan natuurlijk alles in één kleur kiezen maar een mix van kleuren kan ook als je deze beperkt tot maximaal 3 kleuren. Houd je niet zo van kleur? Probeer dan verschillende neutrale tinten te combineren.


3. Speel met verschillende groottes . Heb je enkele grotere decoratiestukken dat echt een blikvanger moeten worden in de kast. Plaats deze dan eerst. Nadien kan je nog beslissen welke andere accessoires hier bij passen. Heb je veel kleine prullen? Breng deze dan samen op een dienblad, in een mand of schaal.


4. Enkele boeken staan ook leuk in een open kast, maar maak er geen boekenkast van. Maak een horizontaal stapeltje en zorg ervoor dat de kleur van de kaften ook passen in het kleurenpalet.


5. Laat wat open ruimte tussen de items. Ga je kast niet vol zetten. Hierdoor verlies je het ruimtelijk gevoel en oogt het al snel rommelig.


6. Planten mogen zeker niet ontbreken. Je zal merken dat deze het geheel meteen gaan op fleuren. Je kan kiezen voor een hangende plant die mooi drapeert over je kast of enkele kleinere plantjes bij elkaar. Wissel af in grootte en gebruik verschillende potten en vazen.


Grotendeels is dit stylen op gevoel. Neem daarom tijdens het stylen af en toe afstand en loop even weg. Wanneer je met een frisse blik je kast weer zult bekijken, zal je zien of de ruimtes mooi in balans zijn. ;)

Deze blog schreef ik in samenwerking met IKEA. Dankjewel voor het sponsoren van deze FJÄLKINGE kast!